Een huis wordt niet alleen bepaald door model of steensoort, maar zeker ook door de kap! Welke kapvormen zijn er en wat doet dit met de uitstraling van het huis?
Kapvormen maken het huis
Elke kap geeft een andere uitstraling
Al eens gehoord van een zadelkap, wolfskap of lessenaarskap? Wanneer je een eigen huis wilt bouwen, zul je deze termen vast naar je oren geslingerd krijgen. Wij laten je enkele mogelijke kapvormen zien.
Zadelkap
Een zadelkap of zadeldak bestaat uit 2 dakschilden, die tegen elkaar aan geplaatst worden in een hoek.
Wolfskap
Het afschuinen van een dak wordt afwolven genoemd, een wolfskap is dan ook een dak met afgeschuinde kanten aan de korte zijden.
Schildkap
Het schilddak is typerend voor de jaren ’30 en werd veelvuldig toegepast. Het is een dak bestaand uit 2 driehoekige schilden en 2 trapeziumvormige schilden.
Masardekap
Wordt ook wel een gebroken dak genoemd, omdat de kapvorm gebroken, naar buiten geknikte vlakken heeft. In Nederland komen deze kappen voornamelijk van oudsher voor in midden- en oost Nederland.
Lessenaarskap
De lessenaarskap oogt zeer modern, naast een platte dak is het ook de eenvoudigste afdichting van een gebouw. Deze dakvorm bestaat uit 1 dakschild, dat onder een helling is aangebracht.
T-model
Eerder hebben we de T-kap al eens uitgelicht; een T-kap ontstaat wanneer een woning horizontaal is gebouwd met een verticale vleugel, waardoor er van boven een ‘T’ te zien is.
Dit zijn de meest voorkomende kapsoorten. Daarnaast is het nog mogelijk om kapsoorten samen te stellen, wanneer het ontwerp van het huis zich hiervoor leent. Verlengen of verbreden, dakhelling aanpassen of een verhoogde borstwering toe passen. Om vervolgens nog maar niet te spreken over alle mogelijke keuzes met betrekking tot dakbedekking, maar daar over meer in een volgend blog…
Bekijk op onze Pinterest nog wat verschillende woningen met diverse kapvormen!
Geef een reactie