Iedere woning, hoe logisch het ook klinkt, begint met een schets. In het eerste ontwerp worden de vormen en de stijl van de woning duidelijk. Dit wordt ook wel een voorlopig ontwerp of schetsontwerp genoemd. Deze schets vormt de basis van het huis. Van hieruit wordt verder gewerkt naar de ideale en perfecte woning.
De architect of ontwerper tekent de woning precies zoals jij hem wilt: de buitenkant, de plattegronden en een duidelijke situatietekening. Veel traditionele bouwers kunnen de plattegronden en de indeling van de woning gemakkelijk aanpassen. Dit komt doordat de buitenmuren van de woning dragend zijn, en er vaak gewerkt wordt met betonplaatvloeren. De situatietekening zorgt ervoor dat de woning op de juiste manier op de kavel wordt geplaatst.
Het voorlopige ontwerp
Het voorlopige ontwerp wordt door de ontwerper, architect of tekenaar veelal direct in een tekenprogramma getekend, maar soms tekent hij de woning met de hand. Het voordeel van het tekenen in een programma is dat de schets makkelijk aangepast kan worden. Natuurlijk moet je aan veel dingen denken bij het uitdenken van jouw woning:
- Welke bouwstijl heeft de woning?
- Hoe moet de woning op de kavel geplaatst worden?
- Wil je tuingericht wonen? Hou hier ook rekening mee in het ontwerp!
- Neem ook de wishlist mee die je van tevoren hebt opgesteld!
Daarnaast is het belangrijk om voor je afspraak met de architect het bestemmingsplan voor jouw kavel door te nemen. De architect kan je hierbij adviseren, voor hem is het tenslotte dagelijkse kost! Bij veel nieuwbouwplannen wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld, zodat de woning mooi in de omgeving past. Dit is dus ook erg belangrijk tijdens het ontwerp van jouw droomhuis!
Geef een reactie