Voor velen van ons is het bouwen van je eigen huis een droom die uitkomt. In die droom denk je dan aan prachtige woningen, je denkt aan nieuwe meubels, je denkt aan ruimte en comfort en je denkt aan het gelukmakende gevoel van je eigen thuis! Hate to break it to you, maar een droomhuis bouwen is ook hard werken, rommel en dingen die misgaan. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar gelukkig zijn er bouwbedrijven die (het meeste van) deze narigheid op zich nemen. In onze rubriek ‘van woondroom tot jouw prachthuis’ lees je meer over alle fases die je tegenkomt tijdens de bouw. Vandaag: Hoe worden de vloeren geplaatst?
Betonnen vloeren
Als je je eigen huis gaat bouwen, of dat nu systeembouw of traditioneel is, worden veelal prefab betonvloeren gebruikt. Nog maar een enkeling stort de betonnen vloer op de bouwplaats. De vloer is een belangrijk onderdeel van de ruwbouw, omdat de schil van de woning de isolatiewaarde bepaalt. Dat wil zeggen: de vloer, gevels en het dak moeten goed geïsoleerd worden. Dit begint natuurlijk bij de ondergrond.
Vloertypes
Er zijn verschillen vloertypes voor de begane grond en de verdiepingsvloer. Op de beganegrond is het meest voorkomende type het geïsoleerde ribcassete vloer. De geïsoleerde ribcasettevloeren zijn compleet met isolatie aan de onderkant en voorzien van sparingen voor aansluitingen en doorvoeren. Voor de verdieping kunnen breedplaatvloeren of kanaalplaatvloeren worden toegepast. Op de dragende buitenmuren (zie ook wanden) wordt de betonnen verdiepingsvloer gelegd die niet geïsoleerd is. Deze wordt voorzien van sparingen voor de trap en het leidingwerk. Later wordt deze vloer afgewerkt met een dunne cement dekvloer.
Geef een reactie