Als het ontwerp goedgekeurd is door de gemeente, kan de ontwerper van de woning het ontwerp definitief maken. Een andere naam voor het definitief ontwerp is bestektekening. Deze kun je gebruiken voor het indienen van de bouwaanvraag. Het klinkt logisch: het definitieve ontwerp wordt gemaakt nadat het voorlopige ontwerp is goedgekeurd door jou (als opdrachtgever) en de welstandsafdeling van de gemeente.
De bouwaanvraag
De bestektekeningen, want zo wordt een definitief ontwerp ook wel genoemd, worden gebruikt voor het indienen van de bouwaanvraag bij de gemeente. De bouwaanvraag kun je opdelen in twee fases, die allebei maximaal zes weken duren, als reguliere aanvraag is dat dus maximaal 12 weken. Tijdens de bouwaanvraag gaat de gemeente met jouw woningontwerp aan de slag, en toetst ze of het definitieve ontwerp aan het bouwbesluit, het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voldoet.
Wijzigingen in het definitief ontwerp
Het definitief ontwerp kun je laten maken door de architect, catalogusbouwer of een bouwkundig adviesbureau. Het ontwerp staat nu in grote lijnen vast. De stempels van de bouwvergunning komen erop te staan. Wil je na het verkrijgen van de vergunning grote wijzigingen doorvoeren? Dan zul je deze ook bij de gemeente opnieuw moeten indienen. Kleine wijzigingen kun je vaak zonder problemen doorvoeren, denk aan de hoeveelheid stopcontacten of lichtpunten.
Geef een reactie